نقش منیزیم در درختان میوه
منیزیم تنها عنصر فلزی موجود در کلروفیل میباشد و به عنوان هسته مرکزی سازنده کلروفیل معرفی میشود. بنابراین منیزیم بطور غیر مستقیم در متابولیسم و فتوسنتز درختان میوه نقش دارد. منیزیم همچنین در فعالیت آنزیمها در گیاهان نقش داشته و حاملهای فسفری را که در جذب سایر عناصر مؤثر میباشند فعال میکند. منیزیم با شرکت در چرخه اسید سیتریک به عنوان یک چرخه متابولیسمیدر گیاه، در تنفس گیاهان دخالت دارد. منیزیم در درختانی که تولید روغن میکنند مانند زیتون، نقش مثبتی در افزایش روغن تولیدی دارد، این موضوع در مورد گردو و بادام نیز صادق است. این عنصر در سنتز پروتئین در گیاهان نیز دخالت دارد. در درختان میوه هسته دار مانند هلو، گوجه سبز و مرکبات منیزیم در ساخت هسته نقش فعالی دارد. برای مثال باغهای مرکباتی که دارای ارقام هسته دار هستند نسبت به باغهایی که دارای ارقام بی هسته هستند علائم کمبود منیزیم را زودتر نشان میدهند.
علائم کمبود منیزیم
همانطور که توضیح داده شد، چون منیزیم نقش اساسی در ترکیب کلروفیل (سبزینه) دارد اولین علامت ناشی از کمبود آن زردی برگها میباشد بطوری که بین رگبرگها در پهنک برگ به رنگ زرد در میآید. از آنجایی که منیزیم در گیاه پویاست (متحرک) در هنگام بروز کمبود از قسمتهای مسن تر به قسمتهای جوانتر منتقل میشود، بنابراین علائم کمبود آن ابتدا در برگهای پیر ظاهر میشود. چون کمبود منیزیم باعث کاهش میزان کلروفیل میشود عملیات فتوسنتز کاهش یافته و در اثر کاهش فعالیت متابولیکی گیاه، رشد رویشی و عملکرد نیز کاهش مییابد. ظهور لکههای ارغوانی (آنتوسیانین) در بین رگبرگها که به تدریج نکروزه شده و متعاقب آن ریزش برگها نیز حاصل کمبود منیزیم میباشد. از آنجایی که در درختان میوه تجمع منیزیم در میوهها بیشتر از برگها است درختانی که باردهی زیادی دارند کمبود منیزیم را در برگهای خود زودتر نشان میدهند. میوه هایی که از لحاظ منیزیم غنی هستند میزان کلسیم کمتری دارند. درختان میوهای که کمبود منیزیم دارند، میوههای کوچکتری نیز تولید میکنند.
نقش منیزیم در تغذیه
گیاهی:
– قسمتی از مولکول کلروفیل
– مؤثر در متابولیسم ازت و
فسفر
– مؤثر در سنتز پروتئین
– مؤثر در جذب آب بهوسیله گیاه
علائم کمبود
منیزیم:
– بیرنگی بین رگبرگها
– ظهور علائم در برگهای مسن
–
کاهش رشد گیاه
کمبود منیزیم همراه
با علائم زیر تشدید میگردد:
– خاکهای شنی و اسیدی
– در خاکهای غنی
از پتاسیم و یا در اراضی که پتاسیم زیاد مصرف میشود
– دورههای سرد و مرطوب
محصولاتی که به کمبود
منیزیم بیشتر حساسند:
– انگور، میوهجات، چغندرقند، سیب زمینی ، کلزا و
غلات